ACACİA MADEN İŞLETMELERİ A.Ş. – ACİL DURUM MÜDAHALE EKİBİ

Acacia Maden İşletmeleri A.Ş. Acil Durum Müdahale Ekibi 2023 yılında kurulmuştur.14 kişiden oluşan ekibimiz; kaptan, kaptan yardımcısı ve ekip üyelerini içeren 2 takımdan oluşmaktadır.

Tüm ekip üyeleri; Temel İtfaiye Eri Eğitimini (Samsun Belediyesi İtfaiye Eğitim Merkezi), KBRN ve Uygulamaları Eğitimini (AFAD Ankara İl Afet ve Acil Durum Yönetimi Müdürlüğü) İlkyardımcı Eğitimini (Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü) ve Kentsel Arama ve Kurtarma Eğitimini (Kastamonu İl Afet ve Acil Durum Yönetimi Müdürlüğü) başarı ile tamamlayarak sertifika almaya hak kazanmıştır.

Ekibimiz 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depreminde Kahramanmaraş’ta kurtarma operasyonlarına katılmıştır.

Acacia Maden İşletmeleri A.Ş. Acil Durum Müdahale Ekibi eğitimli personeli ve gelişmiş ekipmanlarıyla ulusal ve uluslararası acil durumlara müdahale için hazır durumdadır.

 

ÇAYELİ BAKIR İŞLETMELERİ A.Ş. –MADEN ARAMA KURTARMA EKİBİ

Çayeli Bakır Maden Kurtarma Ekibi ve Kurtarma İstasyonu, Çalışma Genel Müdürlüğünün 2195.53-5 sayılı yazısı ile onaylanarak 18 Aralık 1995 yılında resmi olarak kuruldu.

Maden Kurtarma Ekibimiz, 45 kişiden oluşuyor. Kanada Ontario Maden Kurtarma Eğitim Sistemi gerekliliklerine göre eğitim alıyor ve sertifikalandırılıyor.

Maden Kurtarma Ekibimiz, maden kazalarına olduğu kadar doğal afet ve endüstriyel kazalara müdahale konusunda da tecrübelidir. Ekibimiz, 2011 yılında Van Erciş ve 2023 yılında yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerde arama ve kurtarma faaliyetlerine aktif bir şekilde katıldı.

Maden Kurtarma Ekibimiz, düzenli eğitim ve tatbikatlarla bilgilerini güncelliyor, becerilerini geliştiriyor

DEFAŞ TAHLİSİYE BİRİMİ

2015 yılının Mayıs ayında kurulan DEFAŞ Tahlisiye Ekibi toplam 80 kişiden oluşmakta olup bir adet tahlisiye istasyonu ve 20 adet BG4 Plus kapalı devre tahlisiye solunum cihazı ve tüm acil durum ekipmanları ile ihtiyaç halinde destek sağlamak üzere oluşturulmuştur.

Tahlisiye ekibi, katıldığı uzman kadrolarca verilen eğitimlerle kendini sürekli güncel tutmakta ve kondisyon salonunda çalışmalarını yürüterek olası durumlara karşı hazırlıklı durumda bulunmaktadır.

Maden kazaları, doğal afet gibi durumlara AFAD ile koordineli şekilde hazırlık çalışmalarını yürüterek Türkiye’nin dört bir yanına yardımcı olmak üzere yetkinlikler kazanmıştır.

ESAN – MADEN ARAMA KURTARMA EKİBİ

05/07/2011 yılında kurulan Esan Yeraltı Maden Arama Kurtarma ekibi, toplam 54 ekip üyesinden oluşmaktadır.

Yeraltı ve Yerüstü Arama Kurtarma, Yangın, Araç Kazaları ve Kimyasal Müdahale konularında ileri düzey eğitimlerle yetkinliği sağlayarak, ekip ve ekipman olarak bir çok Acil Durum ve Afete karşı hazırlıklıdır.

Birçok yangın, endüstriyel kaza ve doğal afete; AFAD ve Balıkesir Afet Koordinasyon Merkezi ile birlikte entegre olarak destek sağlamıştır ve ortak çalışmaları eğitimlerle birlikte sürmektedir.

Türkiye’nin ilk Kadın Yeraltı Maden Arama Kurtarma Ekip Üyesini yetiştirerek bu konuda öncü olmuştur.

Esan Arama Kurtarma ekibimiz düzenli olarak eğitim tekrarları ve tatbikatlarla operasyonel yetkinliklerini ve gelişimini daha da arttırmaya devam etmektedir.

 

ETİ KROM A.Ş. – MAKUT EKİP

Maden arama kurtarma ekibi, 2020 yılında kurulmuş olup toplamda 111 kişiden oluşmaktadır. Bölgede bulunan tüm madenlere destek, hizmet ve gelişim sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Maden arama kurtarma ekibi bünyesinde yer üstü arama kurtarma ve söndürme aracı, 18 adet BG4+ kapalı devre solunum cihazı, 2 adet Carvent pozitif basınçlı solunum seti, 2 adet yeraltı madenleri için tasarlanmış özel tek tekerlekli sedye ve dış sahalarda oluşabilecek olaylara müdahale edebilmek amacıyla mobil MAKUT destek aracı bulunmaktadır. Ekiplerin eğitimleri TTK ve kendi bünyemizde bulunan eğitimciler tarafından sağlanmakta olup, düzenli aralıklarla tatbikat ve uygulama eğitimler yapılmaktadır.

Maden Arama Kurtarma ekibinin ilk görev yeri, Erzurum İspir ilçesinde gerçekleşen HES Projesi’nde yaşanan sel baskını sonucunda 32 gün süren bir çalışma ile kurtarma operasyonu gerçekleştirilmiştir. Daha sonra büyük Maraş depreminde tahlisiye ve gönüllü ekiplerin katılımlarıyla 132 kişilik bir ekip ile kurtarma çalışmalarına katılmıştır. Elazığ, Malatya, Adıyaman, Maraş ve Hatay bölgelerinde görev almıştır. Erzincan İliç ilçesinde gerçekleşen toprak kaymasında 8 günlük bir görev ile sahada bulunmuştur. 26 Şubat 2024 tarihinde bölgemizde farklı bir firmada meydana gelen göçük olayına müdahale edilerek 4 personel, yaklaşık 6 saat süren bir operasyon ile kurtarılmıştır. Ülkemize ve şirketimize karşı sorumluluklarımızın bilincinde sürekli ekiplerimizi ve ekipmanlarımızı geliştirerek çalışmalarımıza devam ediyoruz.

GÜBRETAŞ MADEN YATIRIMLARI A.Ş.-MADEN ARAMA KURTARMA EKİBİ

2023 yılında üretime başlayan Gübretaş Maden Yatırımları A.Ş. Söğüt Altın Madeni bünyesinde 24.10.2022 tarihinde gerçekleştirilen HAZMAT eğitimi ile arama kurtarma ekibinin kurulması için ilk adım atılmıştır.

2022 yılı sonunda tahlisiye eğitimi ile yeraltı hazırlıklarımız başlamıştır. 2023 yılı başında 26 arama kurtarma üyesi ve 3 eğitmenden oluşan Maden Arama Kurtarma Ekibi, AKUT Enstitü iş birliği ile Kentsel Arama Kurtarma, Araç Kazalarına Müdahale, İple Erişim Teknikleri konusunda becerilerini geliştirmeye devam etmiştir.

İç ve dış eğitimler ile hem ekibin hem de eğitmenlerimizin gelişimi sürekli olarak sağlanmaktadır.

Sektöre yeni giriş yapan firmamız bir maden kurtarma aracı ve bir yol güvenliği aracı ile tam donanımlı şekilde müdahaleye hazırdır.

 

KÖMÜR İŞLETMELERİ A.Ş. – MADEN ARAMA KURTARMA EKİBİ

Kömür İşletmeleri A.Ş. 1957 yılında Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumunun bir iştiraki olarak kurulmuştur. Kurulduğu günden günümüze kadar geçen sürede kömür, madencilik, endüstriyel hammadde ve enerji konularında faaliyetini sürdürmektedir. Kömür İşletmeleri A.Ş.’ ye bağlı olan Çayırhan maden işletmesi devlet tarafından kurulmuş olup, 1966 yılında TKİ ‘ye bağlı Orta Anadolu Linyitleri olarak işletmeye alınmıştır. İşletmeye alındığı yıldan itibaren Tahlisiye birimi kurulmuştur. Çayırhan Maden işletmesi 1977 yılında Türkiye’de ilk olarak Galeri Açma Makinası getirilerek kullanımına başlanmıştır. 1987 yılında ise Türkiye’de ilk defa Tam Mekanize Üretim yöntemini kullanan işletme olmuştur. 1985 yılında Eğitim parkuru kurularak Tahlisiye Merkezi modernize edilmiştir. Tahlisiye birimi olarak 41 Tahlisiye personeli, 25 adet BG4 Kapalı devre solunum cihazı, 10 adet PCC3000 ve Acil Durumlar için hazırlanan 2 adet Tır dorsesi ile Türkiye geneline ve çevre işletmelere hizmet vermektedir. Faaliyete girdiği 58 yıl içerisinde Tahlisiye Merkezinde işletme bünyesinde kullanılmak üzere ve çevre işletmelerde ihtiyaç duyuldukça yeni tahlisiye personelleri yetiştirmiştir. 6 aylık periyodlarla eğitim ocağında düzenli tekâmül eğitimleri verilmektedir. Ayrıca 2 aylık periyodlarla Tahlisiye bilgi yenileme ve kondisyon yüklemeleri yapılmaktadır. Erzurum Aşkale grizu patlaması, Düzce depremi, Soma Maden faciası, Elbistan Açık işletme toprak kayması, Amasra grizu patlaması, Kahramanmaraş depremi v.s. birçok arama-kurtarma operasyonuna katılmıştır.

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş – MADEN ARAMA KURTARMA EKİBİ

İlk olarak 2002 yılında temelleri atılan Koza Altın İşletmeleri A.Ş. Ovacık Altın Madeni Maden Arama ve Kurtarma Ekibinin ardından kurulan yeni işletmelerle birlikte sırasıyla Gümüşhane / Mastra, Eskişehir / Kaymaz, İzmir / Çukuralan ve Kayseri / Himmetdede Altın Madeni Arama Kurtarma Ekipleriyle birlikte 58 yeraltı arama kurtarma yetkinliğine sahip, 84 yerüstü arama kurtarma yetkinliğine sahip olmak üzere 4 il 5 lokasyonda toplam 142 Maden Arama Kurtarma personeliyle olası bir acil durumda göreve hazır bulunmaktadır.

LİDYA MADENCİLİK – MADEN MÜDAHALE EKİBİ

Maden Müdahale Ekibimiz; 2021 yılı Kasım ayında ilk madencilik operasyonuna başlayan grup şirketimiz olan Polimetal Madencilik bünyesinde Balıkesir Gediktepe Maden İşletme sahasında kurulmuştur. Mevcut durumda 2 eğitmen ve 16 kişiden oluşan ekibimiz; yangına müdahale, arama-kurtarma, kimyasal döküntüye müdahale, araç kazalarında kurtarma, ilkyardım eğitimleri ve bunlara ek olarak operasyonel ihtiyaçların gerektirdiği yetkinlik gelişim faaliyetleri ile olası acil durumlara karşın görev ifasına hazırlıklıdır.

Ekibimiz; Türkiye’de düzenlenen 2. Maden Kurtarma Yarışmasına da katılım sağlamış, yeraltı arama-kurtarma modülü hariç tüm yarışma modüllerinde yer almıştır.

ÖKSÜT MADENCİLİK A.Ş.

Öksüt Madencilik A.Ş. olarak çalışanlarımızın güvenliği en önemli önceliğimizdir. İşletmemizde olası acil durumları en az kayıpla ve en kısa sürede kontrol altına alabilmek üzere acil durum ekiplerimiz belirlenmiş olup bu ekiplerimiz ile düzenli eğitimler ve tatbikatlar gerçekleştirmekteyiz. “Önce İnsan” mottomuz ile gerek işletmemizde, talep gelmesi halinde gerek civar yerleşimler ve gerekse ülkemizdeki acil durumlara her zaman hazırlıklı olabilmek üzere teknolojik gelişmeleri takip etmekte, acil durum ekiplerimizin bilgi-tecrübelerini arttırmakta ve sürekli gelişim açısından ekipmanlarımızı da genişletmek üzere şirket yönetimimiz ve acil durum ekiplerimiz ile kapsamlı çalışmalar sürdürmekteyiz.  Acil durum ekiplerimiz temel olarak; Arama-Kurtarma, Koruma, Söndürme, İlk Yardım ve Kimyasal maddelere müdahale birimlerinden oluşmaktadır. Bununla birlikte ikincil destek grubumuz da lojistik, ulaşım, haberleşme vb. ihtiyaçlara göre acil durum ekibimize dahil olmaktadır. Tüm işletmelere emniyetli, kazasız çalışmalar dileriz.

POLYAK EYNEZ A.Ş. – MADEN ARAMA-KURTARMA EKİBİ

İşletme bünyesinde Maden Arama-Kurtarma (Tahlisiye) Merkezi Nisan 2015’ de kurulmuştur. Maden Arama-Kurtarma (Tahlisiye) ekibi, kendi şirketinde iç görev olarak yeraltında yangına müdahale uygulamalarında, üretim panolarının baraj açma-kapama uygulamalarında ve bu uygulamaların tatbikat çalışmalarında, diğer şirketlerde de ihtiyaç duyulduğunda dış görev olarak Maden Arama-Kurtarma işlerinde de tecrübelidir.  30.10.2020 tarihli İzmir Depremi ve 06.02.2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli depremlerde arama ve kurtarma çalışmalarında görev almıştır.

Mevcut durumda işletmede 98 kişilik Maden Arama-Kurtarma ekibi bulunmaktadır. Maden Arama-Kurtarma (Tahlisiye) Merkezinde 25 adet Drager marka kapalı devre solunum cihazı (BG-4) bulunmaktadır.

İşletmede mevcut durumda toplam 108 kişilik eğitimli ve yetkin arama-kurtarma personeli bulunmaktadır. Bunlardan, 98 kişisi yeraltı maden arama-kurtarma konusunda eğitimli ve ehliyetlidir (Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerde Tahlisiyecilik). Ekipten, 59 kişi kentsel arama-kurtarma konusunda eğitimlidir/yetkindir (AFADHafif Kentsel Arama-Kurtarma Eğitimi). Ekipte 2 kişi de T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı-AFAD (Bursa) dan Kentsel Arama-Kurtarma Eğiticinin Eğitmenliği sertifikası almıştır.

TÜMAD MADENCİLİK SAN. VE TİC. A.Ş.-TÜMAD ARAMA KURTARMA (TAK) EKİBİ

TÜMAD Arama Kurtarma (TAK) Ekibi, Lapseki ve İvrindi İşletmelerinde kurulmuş ve 70 üyeden oluşmaktadır.

Her iki işletmede bulunan TAK ekip üyeleri; arama kurtarma, yangına müdahale, kimyasal döküntü ve araç kazalarına müdahale konularında, 2 Uzman Eğitmen tarafından yıl boyu süren tazeleme eğitimleri ve tatbikatların yanında, dış eğitimlerle yetkinlik ve beceri düzeyleri yönünden gelişim ve iyileşmeye devam etmektedir.

Bunun yanında Ekip ulusal düzeyde acil durum ve doğal afetlere, işletmelere yakın lokasyonlarda, kamu kurum ve kuruluşlarının talebi üzerine meydana gelen acil durum ve doğal afetlerde arama kurtarma çalışmaları gerçekleştirmiştir.

TÜPRAG METAL MADENCİLİK A.Ş. – MADEN ARAMA KURTARMA EKİBİ

Efemçukuru

2011 yılında kurulan Efemçukuru Altın Madeni Arama Kurtarma ekibi toplam 50 kişiden oluşmaktadır. Avustralya eğitim sistemine göre eğitimlerini tamamlayan ekip üyeleri “RII30709 – Certificate III in Mine Emergency Response and Rescue” düzeyinde eğitime sahiptir.

Ekip bünyesinde bulunan 3 uzman eğitmen ile yıl boyunca süren tazeleme eğitimleri ile bilgi ve becerilerini güncel tutan ekip Soma ve Ermenek maden kazaları, İzmir ve Kahramanmaraş depremleri başta olmak üzere ulusal ve bölgesel düzeyde birçok acil duruma müdahale etmiştir.

Kışladağ

Kışladağ Altın Madeni Yangın ve Kurtarma Ekibi 62 kişiden oluşmaktadır. Ekip bünyesinde bulunan eğitmenler ile yıl boyunca süren tazeleme eğitimlerini alarak gerekli yetkinliklerini güncel tutmaktadır. Yıl içerisinde tekrarlama eğitimleri yaparak planlı, plansız tatbikatlara katılarak her zaman hazır ve yetkinliklerini geliştirmeye devam etmektedir. Çevre orman yangınları ve Kahramanmaraş depreminde kurtarma faaliyetlerinde aktif görev almışlardır.

TÜRKİYE KÖMÜR İŞLETMELERİ-TAHLİSİYE EKİBİ

Türkiye Kömür İşletmelerine bağlı Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde bulunan Garp Linyitleri İşletmesi Müdürlüğünde yer alan “Tunçbilek Tahlisiye İstasyonu” 1948 yılında kuruldu. Günümüzde İstasyonda toplam 93 arama-kurtarma personeli görev alıyor.

1948 yılından bu yana TKİ tahlisiye ekibi, tahlisiye yetiştirme ve geliştirme kursları vermeye devam ediyor. Bugüne kadar yüzlerce kişiye arama kurtarma eğitimi veren TKİ Tahlisiye Ekibi uzmanları; “Önceliğimiz İnsan, Cevherimiz İnsan” şiarıyla hareket ediyor. Tahlisiyeciler; ülkemizin dört bir yanında deprem, göçük gibi pek çok afet gibi milletimizin zor zamanlarında her zaman yanında olmaya ve hayat kurtarmaya devam ediyor.

Üçüncü 2024 Maden Arama Kurtarma Yarışması’nda ev sahipliği yapmak için gün sayan Tahlisiye Ekibinin ana hedefi;  tahlisiye eğitimlerin ulusal ve uluslararası alanda standarda bağlanması ve tahlisiyeciliğin bir meslek standardı haline getirilmesi.

TÜRKİYE TAŞKÖMÜRÜ KURUMU TAHLİSİYE İSTASYONU, TAHLİSİYE EKİBİ

Ülkemizde Tahlisiye İstasyonu İlk defa Türkiye Taşkömürü Kurumu bünyesinde 1938 yılında Alman Drager firması tarafından Zonguldak’ta kuruldu. Kurumumuz, sonraki yıllarda merkez dışındaki 4 üretim müesseselerine de Tahlisiye İstasyonu kurdu ve halen faaliyetlerine devam etmektedir. Kurumumuz dışındaki yeraltı işletmelerine kurduğu 62 adet tahlisiye istasyonundan 114 işletme faydalanmakta olup bu işletmelere eğitim ve cihaz bakım desteği vermeye devam etmektedir.

Kuruluşundan günümüze kadar kesintisiz eğitimle onbinlerce tahlisiyeci yetiştiren tahlisiye merkezi, ulusal çapta meydana gelen maden kazalarında ve diğer afetlerde arama kurtarma çalışmalarına katıldı. 1999 Marmara depremi, 2011 Van depremi ve 2023 Kahramanmaraş depremlerindeki kurtarma çalışmalarında özellikle tahkimat sistemi uygulayarak başarılı kurtarma çalışmaları yapmıştır.

Halen 758 olan aktif tahlisiyeci personelimizin Hafif Kentsel Arama Kurtarma eğitimlerine devam etmektedir. Tahlisisye istasyonlarımızda 97 adet BG4 Plus tahlisiye cihazı, 4×4 kurtarma aracı, personel nakil aracı ve mobil yatakhane mevcuttur. Bunların dışında 2 adet kurtarma aracı ve afet arama kurtarma ekipmanları temin aşamasındadır.